AMSTERDAM - Verslaggevers in het Zuid-Amerikaanse Colombia mogen vanaf maandag alleen onregelmatigheden verslaan na bevestiging en goedkeuring door de overheid. Deze regel geldt ook bij gebruik van Facebook en Twitter.

De Colombianen gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Tijdens de campagne speelde het gebruik van sociale netwerken een grote rol.

De zittende regering voerde dan ook speciaal voor deze verkiezingen de regelgeving in. Het is de regering op veel kritiek komen te staan, vooral op internet leidde het tot grote discussie.

Persvrijheid

 “Als je weet hoe traag de overheid hier is, begrijp je dat dit betekent dat er dus helemaal niets gemeld kan worden in het geval problemen”, aldus Adriaan Alsema, de in Colombia woonachtige Nederlandse hoofdredacteur van Columbia Reports.

Voor Alsema is het duidelijk dat de overheid met de maatregel de persvrijheid in gevaar brengt. “Gevolgen voor bijvoorbeeld Twitter en Facebook is dat veel landelijke media mensen hebben opgeroepen om bijvoorbeeld fraude, bedreigingen en wat al niet meer te melden via Twitter.”

Gebalanceerde berichtgeving

Het ministerie benadrukt dat de regelgeving echter voornamelijk is ingevoerd voor het handhaven van de orde. “Wie journalistiek bedrijft mag iedere informatiebron gebruiken, maar moet wel een balans zoeken. Dat betekent onpartijdigheid en waarheidsgetrouwheid”, aldus het Ministerie van Binnenlandse Zaken Justitie.

“Het is noodzakelijk dat informatie wordt gecontroleerd bij een officiële bron, omdat we
vooral te maken hebben met een zaak van publiek beleid.”