AMSTERDAM - De huidige Telecomwet zou het wel mogelijk maken om internetters hun verbinding af te pakken als ze muziek uitwisselen. Dat stelt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF), die bij het demissionaire kabinet aandringt op aanpassing.

BoF constateert dat de huidige Telecomwet een gat laat bestaan om dit mogelijk maken. Het probleem is dat de entertainmentindustrie regelmatig bij providers zou bedingen dat ze de internetverbinding van klanten afknijpen of afsluiten als straf voor auteursrechteninbreuk.

Insiders melden NU.nl dat de angst bestaat om niet in aanmerking te komen voor de doorgifte van muziek- en filmindustrie en daarom alles bespreekbaar is ook het afsluiten van klanten.

Wetswijziging

Om dat te verhinderen heeft de belangenclub een voorstel voor een wetswijziging aan het kabinet gestuurd. De aanpassing verbiedt het afsluiten van klanten in alle gevallen, behalve als er sprake is van wanbetaling.

GroenLinks, D66, SP en PvdA beloven in hun verkiezingsprogramma het afsluiten van internetters als straf te verbieden.

Modernisering

Het Ministerie van Economische Zaken zegt het voorstel van BoF nog te moeten bekijken, maar een voorlichter wijst er wel op dat een internetprovider alleen een transporteur van data is. Demissionair minister Maria van der Hoeven (CDA) brak woensdag een lans voor modernisering van de Auteurswet.

Burgers zouden dan meer rechten krijgen als zij niet-commerciële herbewerkingen maken.