GROENLO - Twee stembureaus in Nederland worden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen bij wijze van proef ook uitgerust met een nieuwe stemcomputer van fabrikant Nedap. Marktgroepleider Matthijs Schippers van het bedrijf uit Groenlo heeft dat donderdag gezegd.

De gemeente Renkum (Gelderland) krijgt een stemcomputer die speciaal voor mensen met een beperking is uitgerust met een los navigatiepaneel en koptelefoon.

Helmond is uitverkoren voor de proef nadat de gemeente tijdens de gemeenteraadverkiezingen in maart de stembiljetten moest hertellen en vanwege vele telfouten de uitslag moest bijstellen.

Tot voor kort stonden in zo'n 90 procent van alle Nederlandse gemeenten stemcomputers van Nedap. De vorige generatie stemcomputers ging in de ban omdat die niet 100 procent fraudebestendig zou zijn.

Kassabon

De nieuwe stemcomputer is dat volgens de producent wel, omdat de kiezer na het uitbrengen van een stem op een touchscreen een soort van kassabon uitgeprint krijgt. Het printje wordt vervolgens in een grote doorzichtige stembus gestopt. Bij een eventuele hertelling kan er dan alsnog handmatig worden geteld.

In Groenlo en Doetinchem werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen geëxperimenteerd met dezelfde stemcomputers. De betrokken gemeenten waren tevreden over de proef.