AMSTERDAM - In veel Europese lidstaten is de concurrentie op de telecommarkt nog veel te gebrekkig, stelt eurocommissaris Neelie Kroes dinsdag in het Financieele Dagblad (FD).

Regeringen moeten snel werk maken van echt onafhankelijk toezicht en die toezichthouders moeten vervolgens zorgen dat nieuwkomers op de markt geen oneerlijke hindernissen meer ondervinden, aldus Kroes.

"Als een markt niet werkt, kun je er vergif op innemen dat je te veel betaalt", zegt Kroes, die dinsdag een overzicht van de kosten van telecom en internet publiceert.

In het onderzoek constateert Kroes volgens het FD dat er nog geen echte interne telecommarkt is en dat ze daarom "de inspanningen opvoert" om het gebrek aan concurrentie aan te pakken.

Ad Scheepbouwer

Begin dit jaar beklaagde Koninklijke KPN nv-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer zich tegenover het FD over het gebrek aan onafhankelijk toezicht: "Die regelgevers doen niet altijd wat goed is voor de markt. Ze moeten namelijk rapporteren aan overheden.''

''Het duidelijkst is dat in Duitsland. Daar rapporteert de autoriteit aan de minister van economische zaken, terwijl zijn collega van financiën aandeelhouder van het Duitse telecombedrijf is."