LEIDEN - Met een computer, internetaansluiting en koptelefoon kunnen kinderen vanaf woensdag 28 oktober hun eigen gehoor testen. In het kader van de Week van het Oor introduceren de Nationale Hoorstichting en het Audiologisch Centrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de Nationale Kinderhoortest.

Op www.kinderhoortest.nl krijgt een kind een aantal plaatjes te zien. De bijbehorende namen zijn met geruis op de achtergrond om de paar seconden te horen via een koptelefoon. Het is de bedoeling dat het kind klikt op het plaatje waarvan het de naam heeft gehoord. Aan het eind van de test is de uitslag: Je hoort goed, minder goed, of niet goed. Wie minder goed of niet goed hoort, krijgt vervolgens een duidelijk advies.

De test, die ontwikkeld is voor basisschoolkinderen, moet er voor zorgen dat ouders eerder actie ondernemen als ze vermoeden dat hun kind niet goed hoort. Het LUMC hoopt ook dat kinderen bewuster omgaan met hun gehoor als ze zelf geconfronteerd worden met de kwaliteit van hun oren.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 1,5 miljoen Nederlanders slechthorend zijn. Slechts 450.000 mensen doen iets aan hun slechte gehoor, en dat doen ze pas na gemiddeld tien jaar met het probleem te hebben rondgelopen.

Voor volwassenen bestond er al een hoortest. Begin dit jaar lanceerde de Nationale Hoorstichting deze samen met het Audiologisch Centrum van het ziekenhuis van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 3,5 minuten kan een volwassene zijn gehoor testen via de telefoon (0900-4560123). Inmiddels hebben al bijna 100.000 mensen deze test gedaan.

De Week van het Oor duurt tot 9 november. Behalve beide hoortesten, brengt de Nationale Hoorstichting dan ook nog het belang van een goed gehoor aan de orde.