DEN HAAG - KPN begint binnenkort met uitgebreide proeven voor de introductie van datadiensten over het snelle UMTS-netwerk. Zij moeten leiden tot de marktintroductie van UMTS-diensten vanaf midden 2004.

KPN investeert de komende twee jaar 1,4 miljard euro in de derde generatie mobiele telefonie. Daarvan gaat echter 1,1 miljard euro naar Duitsland.

KPN gaat voor de proeven samenwerken met de gemeente Den Haag, Siemens Nederland, het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam met zijn Loodswezen en Eneco Energie, zo heeft het bedrijf woensdag gemeld.

In Den Haag kan de politie incidenten op straat straks sneller melden en oplossen. Het Loodswezen in Rotterdam kan via mobiele datacommunicatie de informatie die aan wal beschibaar is, ook direct digitaal naar de loods aan boord sturen. Bij Eneco kan het inspecteren en onderhouden van het net en het oplossen van storingen sneller verlopen. Voor Siemens moet de UMTS-proef onder meer een vermindering van de wachttijden bij de servicemonteurs opleveren.

KPN kondigde woensdag ook een proef aan met draadloze toegang tot internet met breedbandsnelheid via 200 "hotspots", publieke toegangspunten, in Nederland en duizenden in het buitenland. Met deze Wi-Fi-toepassing kunnen klanten van KPN onderweg de snelheid van het vaste internet combineren met het gemak van mobiel werken.