GENEVE - Zwitserland wil nieuwe wetgeving om de privacy van burgers te kunnen beschermen tegen bedrijven die actief zijn op het internet, zoals de zoekmachine Google.

Hanspeter Thuer, de privacy-beschermer van de Zwitserse overheid, wil dat alle internetfirma's een licentie aanvragen om op de Zwitserse markt actief te kunnen zijn.

''Internet-dienstverleners die de persoonlijke rechten in gevaar kunnen brengen, moeten onderworpen worden aan een licentie-aanvraagprocedure'', zei Thuer in de krant Sonntag.

''Een verandering in de wet is nodig. Niet alleen voor Google, maar voor iedereen die webapplicaties aanbiedt die de persoonlijke sfeer kunnen aantasten''.

Toegeven

Google moest eerder deze maand toegeven dat het wereldwijd gevoelige informatie had verzameld die werd verzonden via onbeveiligde wifi-netwerken van internetgebruikers. Dat gebeurde bij de opnames voor de internetdienst Street View.

Volgens Google ging het om een fout. Zwitserland en andere landen, waaronder Nederland, gaan de zaak onderzoeken en wachten nog verdere verklaringen van Google af.