ROTTERDAM - Kan op basis van berichten op netwerksite Twitter, zogenoemde 'tweets', worden voorspeld hoe de uitslag van de landelijke verkiezingen op 9 juni zal uitpakken? Om die vraag te beantwoorden heeft het Rotterdamse internetbureau Mangrove een site gemaakt waarmee op basis van twitterberichten de stemming wordt gepeild.

Belangstellenden kunnen deze peiling volgen via stemr.nl.

Bedenker van het webadres is Jordy van Gelder. Via een computerprogramma scant hij alle openbare twitterberichten. Als de computer in een tweet een naam van een partij tegenkomt, dan komt dat bericht in aanmerking voor de peiling.

Met behulp van een taalkundig model wordt bepaald of de twitteraar positief of negatief staat tegenover de politieke partij die in zijn bericht wordt genoemd. Op basis van deze geautomatiseerde indeling wordt de peiling samengesteld. Inmiddels zijn ruim 30.000 tweets in de voorspelling op stemr.nl verwerkt.

Niet waterdicht

Van Gelder erkent dat deze methode verre van waterdicht is. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een twitteraar meldt dat hij het goed vindt dat een bepaalde partij, waarvan hij verder niet gecharmeerd is, een bepaald standpunt huldigt.

Omdat het woord 'goed' in een adem wordt genoemd met die partij, zal het model ten onrechte registreren dat de twitteraar op die partij zal stemmen.

Methode

De initiatiefnemer heeft al enige tijd proefgedraaid met het systeem en zegt dat zijn peiling redelijk overeenkomt met die van gerenommeerde bureaus. Hij is daarom benieuwd of zijn twittermethode, ondanks de wetenschappelijke tekortkomingen, toch soelaas kan bieden.

''Uiteraard zitten er aan deze methode haken en ogen en vanuit de wetenschap zal er vast wel terechte kritiek op zijn'', vermoedt Van Gelder. ''Maar de toekomst zal uitwijzen of mijn voorspelling enige waarde heeft. Ik kijk uit naar 9 juni.''