AMSTERDAM – Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat onderzoek doen naar hoe en waarom Google privégegevens verzamelde bij opnames voor Google Street View.

Dat meldt de NOS vrijdag. Het CBP zal hiervoor samenwerken met collega’s uit België, Spanje en Duitsland.

Woensdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie in Duitsland een strafrechtelijk vooronderzoek heeft ingesteld naar Google.

Privacy

De onderzoeken zullen zich richten op de verzameling door Google van privacygevoelige informatie over draadloze netwerken, die zijn opgevangen door de camera-auto's waarmee het bedrijf ten behoeve van zijn dienst Street View mee rondrijdt.

Eerder deze maand bleek dat Google daarbij de zogenoemde SSID's en MAC-adressen had geregistreerd van draadloze netwerken. Met behulp van die informatie kan het bedrijf zijn locatiediensten verbeteren. Ook bleek Google per ongeluk gegevens te hebben vastgelegd die werden verzonden via onbeveiligde netwerken op het moment dat Googles auto passeerde.

Fout

Google zegt dat het daarbij om een fout gaat, en dat de informatie nooit is gebruikt. Inmiddels is de verzameling gestaakt, en worden de vergaarde gegevens in samenspraak met privacywaakhonden vernietigd.

Dinsdag vroeg Tweede Kamerlid Arda Gerkens van de SP aan demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie om na te gaan of Google kan worden vervolgd. Als blijkt van niet, dan wil de SP dat de wet wordt aangescherpt.