AMSTERDAM – Vrijdag zal de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) voor het eerst in haar geschiedenis een zaak behandelen waarbij Twitter-berichten meewegen.

Dat meldt Villamedia aan de hand van de persrol van de RvdJ.

Columniste Raja Felgata heeft journalisten Charlotte Bouwman, Bas Paternotte en Niek Stolker van HP/De Tijd aangeklaagd.

Paternotte wilde dinsdag niet reageren naast een kort bericht dat hij plaatste op de site van Villamedia waarin hij de RvdJ "kracht en wijsheid met deze belangwekkende zaak" wenst.

Ontslag

Het tijdschrift meldde in april dat Felgata zou zijn ontslagen. De redactie schreef dat het ontslag het gevolg zou zijn van een open brief aan schrijver Robert Vuijsje. Paternotte zou volgens Felgata daarnaast op Twitter hebben gesuggereerd dat zij serieus bij HP/De Tijd had gesolliciteerd.

In totaal maakt Felgata bezwaar tegen drie artikelen op de website van het tijdschrift. Het gaat om de volgende berichten:
“Joden-zijn-dik-columniste Raja Felgata ontslagen bij Revu”
“Columniste Raja Felgata solliciteert bij HP/De Tijd”
“Joden-zijn-dik-columniste Raja Felgata krijgt steun van Fatima Elatik”

Naast de vermeende sollicitatie werd de columniste naar eigen zeggen bovendien onterecht beschuldigd van antisemitische uitspraken. De zaak dient vrijdag 21 mei om 15.00.