AMSTERDAM – De censuur die China toepast op internet moet gezien worden als een handelsbarrière en moet daarom aangepakt worden door de wereldhandelsorganisatie (WTO).

Dat bepleit Eurocommissaris Neelie Kroes maandag in het communistische land, meldt persbureau AFP.

Kroes, die verantwoordelijk is voor de digitale agenda van de Europese Unie, meldde tevens dat ze het probleem vorige week al heeft aangekaart bij de Chinese vice-premier Zhang Dejiang.

China blokkeert al tijden content op internet die de overheid niet toelaatbaar vindt. Zo wordt bijvoorbeeld porno gefilterd, maar ook websites die politiek omstreden zijn worden geblokkeerd.

Communicatie

Kroes ziet de blokkades van China als handelsbarrière “omdat het een serieus obstakel is op het gebied van communicatie.” Verder meldde Kroes: “Ik doe alles wat ik kan om Europese ondernemingen een eerlijke kans te geven in China, en andersom.”

Kroes gaf aan dat Eurocommissaris Karel de Gucht (Handel) nauw betrokken is bij de discussie over hoe Europa moet reageren op de censuur van China.

Google

Sinds 22 maart heeft Google de servers van de zoekmachine al verplaatst naar Hong Kong, zodat de website wel beschikbaar is voor Chinezen en Google geen censuur hoeft toe te passen.

De overheid in China wil namelijk dat bepaalde sites en zoekresultaten geblokkeerd worden. Met het verplaatsen van de servers hoeft Google hier niets aan te doen. China blokkeert nog wel bepaalde, gevoelige, zoekopdrachten. Kroes wilde geen commentaar geven op de handelingen van Google.

Internetgebruik Europa

Kroes is voor een vijfdaags bezoek in China en in een maandag gepubliceerd rapport stelde ze tevens dat de productiegroei in Europa van de afgelopen vijftien jaar voor de helft is terug te voeren op informatie- en communicatietechnologieën (ICT).

In het rapport staat ook dat zes op de tien Europeanen regelmatig gebruik maken van internet. Bij 48 procent is dat dagelijks het geval. De EU blijft daarmee ietsje achter bij de Verenigde Staten, waar 56 procent dagelijks internet en 65 procent dat in de afgelopen drie maanden heeft gedaan.

Volgens Kroes blijkt uit de cijfers dat de ICT-sector een van de belangrijkste aanjagers is van de Europese economie. Om volledig te profiteren van de voordelen van de digitale economie, moet de EU vlug zorgen voor snellere breedband, betrouwbaar internet en betere opleiding van de burgers op ICT-gebied. Kroes kondigt aan binnenkort met voorstellen te komen.

Eerder noemde ze 2013 als datum waarop alle Europeanen over breedband moeten kunnen beschikken.