AMSTERDAM – Microsoft kan de voorsprong die Google heeft op het gebied van cloud computing niet meer goedmaken.

Dat beweert topman Dave Girouard van de divisie Google Enterprise.

In een interview met Computerworld vertelt Girouard dat hij Microsoft als enige echte concurrent ziet op het gebied van Cloud Computing, maar hij voelt zich niet bedreigd door het bedrijf.

“Cloud computing is een nieuwe markt met nieuwe leiders. Microsoft is een geweldig bedrijf, maar wij zijn al een aantal jaar verder met het ontwikkelen van cloudproducten die betrouwbaar, praktisch en veilig zijn”, aldus Girouard.

Cloud computing

Cloud computing is een systeem waarbij software verdeeld is over verschillende computers op het internet. Het komt er op neer dat gebruikers software kunnen raadplegen zonder het programma daadwerkelijk op hun computer te hebben.

Google heeft binnen dit systeem Google Docs ontwikkeld. Met deze dienst kunnen documenten (bijvoorbeeld een tekstbestand of een presentatie) worden aangemaakt en vervolgens online worden opgeslagen. De dienst concurreert onder andere met Office van Microsoft.

Grootste speler

Microsoft is op het gebied van officeapplicaties verreweg de grootste speler op de markt, Girouard denkt echter niet dat het bedrijf dezelfde overmacht kan realiseren als het aankomt op cloud computing.

“Er zullen zeker mensen zijn die blijven hangen bij Microsoft omdat ze ermee bekend zijn, maar deze mensen zullen steeds verder achterop raken. Microsoft zal namelijk alle eerdere ervaringen met officeapplicaties met zich mee moeten slepen.”

De Google-topman denkt dat het enorm economische model waar Microsoft mee te maken heeft, het bedrijf eerder zal schaden dan helpen. Bovendien ziet hij de onervarenheid van Google als een voordeel: “Microsoft moet een manier zien te vinden om van de traditionele software naar een cloud computing-model te gaan. Er is nog geen bedrijf dat dit heeft weten te realiseren. Ik zeg niet dat Microsoft het niet kan, maar het zal nog een hele uitdaging worden.”