Medewerker Nokia steelt prototypes telefoons

HENDRIK IDO AMBACHT - Een medewerker van een dochteronderneming van Nokia is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zeven maanden voor het stelen van apparatuur uit een onderzoekscentrum van de telefoongigant.

Dit meldt de Finse krant Helsingin Sanomat.

In totaal zou de man tussen maart 2009 en februari 2010 Nokia bijna 100 telefoons hebben ontvreemd, evenals 28 laptops, 232 batterijen voor mobieltjes en een projector.

Tot de gestolen telefoons behoorden 55 prototypes van onaangekondigde Nokia-toestellen. De man liet weten voor zijn werk prototypes van Nokia-telefoons te hebben getest.

Nieuwe toestellen

Dergelijke prototypes dienen vernietigd te worden wanneer ze niet langer worden gebruikt, maar de man nam meerdere exemplaren mee naar huis.

Een deel van de mobieltjes was defect. Tijdens de zitting bij de rechtbank van Helsinki verklaarde de man dat hij onderdelen van de kapotte exemplaren wilde combineren om nieuwe toestellen te maken.

Schadevergoeding

De man handelde voor zover bekend in eigen naam en heeft de gestolen waren niet doorverkocht. Nokia heeft de gestolen apparatuur inmiddels teruggekregen. De straatwaarde hiervan bedraagt volgens het bedrijf minimaal 27.000 euro.

Naast een voorwaardelijke gevangenisstraf werd de man op vordering van Nokia veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2700 euro aan het telefoonbedrijf.

Tip de redactie