AMSTERDAM – De Artikel-29 werkgroep, waarin Europese privacyorganisaties zijn verenigd, hebben aan Facebook laten weten dat zij het onacceptabel vindt dat het sociale netwerk de privacyinstellingen van gebruikers fundamenteel heeft aangepast.

De werkgroep heeft dat bekend gemaakt in een brief die vrijdag verstuurd is aan Facebook, en eist dat de instellingen worden aangepast.

De Europese privacywaakhonden reageren hiermee op een verandering die Facebook in december 2009 doorvoerde.

Privacy

De sociale netwerksite kwam toen met de mogelijkheid voor gebruikers om nauwkeuriger te bepalen wie welke gegevens op hun profiel mag bekijken. Bij ieder bericht dat geplaatst wordt, kan worden aangegeven wie dat mag inzien. Ook konden de standaardinstellingen makkelijker aangepast worden.

In werkelijkheid werden de instellingen automatisch omgezet waardoor profielinformatie, foto’s en vriendenlijsten standaard zichtbaar werden. Gebruikers konden de informatie via een speciale pagina weer afsluiten.

Vlak na de bekendmaking van de plannen veroordeelden Amerikaanse privacybeschermers de nieuwe instellingen al. Nu komen ook Europese privacywaakhonden dus met kritiek en willen dat de standaardinstellingen weer worden omgekeerd.

Standaardinstellingen

De werkgroep vindt dat de standaardinstellingen van de netwerksite gewaarborgd zouden moeten worden. “Alleen geselecteerde contacten zouden toegang moeten hebben tot het profiel van de gebruiker”, aldus de brief.

Ook de publicatie van profielen in zoekmachines moet volgens de werkgroep worden aangepakt. “De zichtbaarheid van het profiel in zoekresultaten moet een expliciete keus zijn van de gebruiker.”