AMSTERDAM – Het noemen van de bestandsnaam van uploads op een usenet of forum is een schending van het intellectuele eigendomsrecht en daarom verboden.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald in een zaak van Eyeworks tegen usenet-community FTD, zo bericht Tweakers.net.

FTD is een platform dat gebruikers in gelegenheid stelt elkaar te wijzen op bestanden die kunnen worden gedownload uit nieuwsgroepen, het zogenoemde usenet of forum. In de meeste gevallen gaat het dan om films of muziekbestanden.

Komt Een Vrouw Bij De Dokter

FTD moet van de rechter alle verwijzingen naar de bestandsnaam van de film Komt Een Vrouw Bij De Dokter verwijderen. Naast het linken naar bestanden is ook het noemen van de bestandsnaam dus een schending van het intellectuele eigendomsrecht.

"In ieder geval creëert FTD, door het ter beschikking stellen van spots die toegang geven tot Komt Een Vrouw Bij De Dokter-bestanden aanwezig op het usenet via haar FTD Applicatie, een geheel nieuw distributiekanaal voor deze bestanden, waardoor zij als mede-openbaarmaker, althans medeverantwoordelijke voor de openbaarmaking moet worden gezien, ongeacht wie de bestanden precies verzendt", aldus het vonnis.

'Geen schending'

Arnoud Engelfriet, de ICT-jurist die FTD bijstaat in de zaak, staat versteld van het vonnis, laat hij aan Tweakers weten. "Het praten over ongeautoriseerde mediabestanden of zelfs het publiceren van links naar die bestanden is geen schending van het auteursrecht, zo hebben rechters de afgelopen zes jaar in elke zaak bepaald. Dit vonnis gaat daar tegenin."

FTD zal in beroep gaan tegen het vonnis van de rechtbank. Het kort geding zal volgende week woensdag in dezelfde rechtbank dienen. De spots zijn inmiddels wel verwijderd.