UTRECHT - Het gebruik van illegale software is vorig jaar verder toegenomen door een sterke groei van de computerverkoop in opkomende landen als China, India en Brazilië.

Van alle software in de wereld was 43 procent illegaal. In 2008 ging het nog om 41 procent, in 2007 om 38 procent. De illegale software had een waarde van 51,4 miljard dollar (40 miljard euro).

Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Business Software Alliance (BSA), die voor de software-industrie illegale producten opspoort.

De organisatie is niet verontrust door de toename. Ze sprak van een ''verrassend goed jaar'' in de strijd tegen piraterij, vooral ook omdat de economische recessie niet heeft geleid tot een enorme piek in de piraterij. In meer landen ging het illegale gebruik van software omlaag dan omhoog.

Brazilië

Landen als China, Brazilië en India worden steeds belangrijker in de IT-industrie. Vorig jaar namen deze landen 86 procent van de groei in de verkoop van nieuwe computers voor hun rekening. In China is nog altijd 79 procent van de software illegaal, in India is dat 65 procent en in Brazilië 56 procent.

Het goede nieuws voor BSA is dat de percentages dalen. Maar het niveau van de Verenigde Staten (20 procent) is nog ver weg.

In Nederland ging het bij 28 procent van de software om piraterij, gelijk aan het percentage in de twee voorgaande jaren. BSA-directeur Jacco Brand hoopt dat dit jaar het percentage zal dalen.

Economisch herstel en nieuwe voorlichtingscampagnes moeten daarvoor zorgen, zo zei hij. Het schadebedrag zakte in Nederland al, van 563 miljoen dollar in 2008 naar 525 miljoen dollar (408 miljoen euro) afgelopen jaar.