Bezoekers NU.nl voorspellen verkiezingsuitslag

AMSTERDAM - Het CDA verliest bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni dertien van de huidige 41 zetels. Dat denken althans maandagmiddag deelnemers aan een peiling van NU.nl, waarbij bezoekers de zetelverdeling in de nieuwe Tweede Kamer voorspellen.

De opzet van de peiling op www.nupoll.nl wijkt af van die van bijvoorbeeld Maurice de Hond en TNS/Nipo. Bij die peilingen wordt deelnemers gevraagd wat ze zelf van plan zijn te stemmen. Op NUpoll voorspellen deelnemers het stemgedrag van hun landgenoten.

Geregistreerde deelnemers kunnen hun voorspelling in de vier weken in de aanloop naar de verkiezingen steeds aanpassen. Zo kunnen ze hun inschatting van de nieuwe zetelverdeling wijzigen naar aanleiding van de actualiteit: als een lijsttrekker bijvoorbeeld een zwakke indruk maakt tijdens een debat, kunnen deelnemers de partij minder zetels toebedelen.

Actueel

Hoofdredacteur Laurens Verhagen van NU.nl verwacht dat de peiling een interessante dimensie toevoegt aan de bestaande opiniepeilingen. "Het zal een mooi en zeer actueel beeld geven van hoe Nederland denkt dat de verkiezingen zullen verlopen."

De deelnemer die met zijn voorspelling op 9 juni het dichtst bij de werkelijke uitslag zit, wint een iPad.

Tip de redactie