AMSTERDAM - Layar, ontwikkelaar van de gelijknamige 'augmented reality browser', lanceert binnenkort een zoekmachine die augmented realityapplicaties rangschikt op basis van plaatselijke populariteit.

Dat meldt Layar-directeur Raimo van der Klein. Layar is een dienst die camerabeelden en lokatiegegevens van mobiele telefoons combineert met informatie van internet, een technologie die 'augmented reality' wordt genoemd.

Wie de camera van zijn mobieltje bijvoorbeeld richt op een bekend gebouw, kan dan informatie uit een Wikipedia-artikel over dat gebouw over het beeld projecteren.

Layar Stream

Layar Stream gaat gebruikers laten zien welk augmented reality-aanbod er in de buurt beschikbaar is, en rangschikt die op grond van populariteit. Ook geeft de zoekmachine aan of de applicaties 3D-beelden, audio, video of afbeeldingen tonen.

Gebruikers kunnen zoekresultaten filteren door middel van trefwoorden, het aanvinken van categorieën, of de afstand tot de beschikbaarheid van een applicatie. Een kaart toont de exacte locatie waar de applicatie te gebruiken is.

Dagelijks leven

"Layar Stream is de noodzakelijke bouwsteen om augmented reality deel te laten uitmaken van het dagelijks leven," licht Van der Klein van Layar toe op ReadWriteWeb. "Buiten wacht een wereld vol augmented reality er op ontdekt te worden, en Layar Stream maakt dit mogelijk." Volgens hem biedt Layar Stream zowel nieuwe mogelijkheden voor consumenten als bedrijven.

Eerste AR-browser

Layar werd vorig jaar juni geïntroduceerd als 's werelds eerste augmented reality browser. Verschillende bedrijven, zoals Funda, ING, Hyves en TempoTeam, lanceerden sindsdien hun eigen augmented realityapplicatie, die door het gelijknamige bedrijf werden ontwikkeld.

Vervolgens kondigden de oprichters aan dat ze de Layar-software open zou stellen aan individuele ontwikkelaars, met de ambitie om van de browser een wereldwijde augmented realitystandaard te maken. Ook introduceerden ze een 3D-versie van hun product.

Inmiddels is Layar al meer dan 1,6 miljoen maal gedownload door iPhone- en Androidgebruikers.

Layar Stream komt beschikbaar in de nieuwe versie van de Layar Reality browser, die later deze maand verschijnt voor het Android-platform. De iPhone-versie zal daarna volgen.