
Stemwijzer weer online
Bezoekers van de website beantwoorden dertig stellingen, waarna een stemadvies volgt. Voor de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2006 werd de Stemwijzer naar eigen zeggen bijna vijf miljoen keer geraadpleegd.
De Stemwijzer werd vrijdag officieel gepresenteerd in Den Haag. Kopstukken van tien partijen vullen dan de Stemwijzer in. Onder hen de partijleiders Jan Peter Balkenende (CDA) en Job Cohen (PvdA). Verrassingen bleven uit; alle politici kwamen bij hun eigen partij uit.
Linkse uitslag
Op basis van de uitslag ligt een hernieuwde samenwerking tussen de PvdA en het CDA niet voor de hand. Bij Balkenende kwam de PvdA op de achtste plek, voor Cohen eindigde het CDA op een zevende plaats na GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SP en D66. "Wat een linkse toestand zeg!" reageerde Balkenende hierop.
Afgaande op de uitslag, ligt een coalitie met de VVD meer voor de hand. Bij Balkenende eindigden de liberalen op de tweede plek, en bij vicefractievoorzitter Edith Schippers (VVD) kwam het CDA als nummer twee uit de bus. Schippers haastte zich om dit gegeven te relativeren. "Er zijn nog genoeg verschillen tussen het CDA en VVD."
Een andere veelbezochte stemhulp, het Kieskompas, is al enige tijd in de lucht. Deze site is iets ingewikkelder dan de Stemwijzer en toont in een grafiek waar iemand zich in het politieke spectrum bevindt.