AMSTERDAM – Ook Opera CEO Phillip Grønvold heeft openlijk zijn voorkeur uitgesproken voor HTML5 boven Flash. Eerder uitte Apple stevige kritiek op de software van Adobe en ook Microsoft mengde zich in de discussie.

Browser Opera zal Flash voorlopig blijven steunen, maar laat aan TechRadar weten dat tijden veranderen en dat HTML5 steeds dichterbij komt.

HTML5 is een techniek die in de basis hetzelfde kan als Flash. Volgens Apple, Microsoft en nu dus ook Opera heeft de techniek de toekomst.

Video's

Dean Hachamovitch, verantwoordelijk voor Internet Explorer, vertelde toekomst te zien in HTML5 omdat het ‘nieuwe’ videoformaat H.264 ook in die techniek kan worden afgespeeld. Flash zou daarom steeds vaker overbodig zijn.

“Wij proberen het internetgebruik zo gemakkelijk mogelijk te maken. Op het moment hebben we daarvoor nog Flash nodig”, vertelt Grønvold. “Daar kunnen we niet om heen, maar bij Opera zien we de toekomst in open standaard en Flash is geen open standaard-technologie.”

“Flash om video’s mee af te spelen, zal niet langer logisch zijn. Neem alleen al het verbruik van een batterij. Je kunt niet voor niets een ei koken op apparaten als je Flash aan hebt staan.” Hiermee doelt de Opera-CEO op de energie die de software eist.

Inspelen

Grønvold denkt dat Adobe snel zal moeten inspelen op de veranderingen op internet. “Adobe moet zichzelf gaan positioneren in de toekomst van internet en open standaard, of rekening houden met meer aanvallen als die van Apple.”

Opera is naast Microsoft een belangrijke speler op het gebied van browsers. In april werd nog bekend de de mobiele variant van Opera op de lanceringsdag ruim een miljoen keer werd gedownload vanuit de App Store.

Reactie Adobe

Shantanu Narayen, CEO van Adobe, heeft de aanval van Steve Jobs van Apple "een rookgordijn" genoemd. Volgens de topman uit Jobs alleen zo veel kritiek omdat hij zich zorgen maakt dat Flash goede software is voor verschillende platformen, waaronder televisie, de computer, de tablet en de mobiele telefoon.

De Narayen stelt daarnaast dat de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem Android volledige ondersteuning voor Flash zal hebben.