AMSTERDAM - D66 gaat via een online platform geld inzamelen voor de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Dit laat de politieke partij donderdag weten.

“Het is eigenlijk een beetje on-Nederlands. Geen enkele politieke partij heeft het in ons land nog aangedurfd zo persoonlijk en open sponsoren te zoeken”, aldus D66-kamerlid Boris van der Ham in een reactie.  Op de website IksteunD66.nl kunnen kiezers van de partij een eigen sponsoractie bedenken.

Rondleiding

Zelf biedt de politicus donateurs die meer dan 50 euro schenken op de site een rondleiding en lunch op het Binnenhof aan. Hij hoopt daarmee een bedrag van 6.666 euro op te halen. Alexander Pechtold mikt op een wat hoger bedrag van 300.000 euro, met het verloten van een vragenuurtje. Kandidaat-kamerlid Kees Verhoeven verkoopt voor 500 euro 50 oplossingen voor door de kiezers aangedragen problemen.

De partij zegt zonder deze actie maar een klein budget te hebben om campagne te voeren. Partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven gaf tijdens het verkiezingscongres van de partij in april al aan nog op zoek te zijn naar drie ton.

Invloed

“Door het geven van een bescheiden bedrag oefen je maximale invloed uit. D66 kan zien welke onderwerpen de donateurs belangrijk vinden en zich daarvoor inzetten in de landelijke maar ook de lokale politiek“, aldus Van der Ham.