AMSTERDAM - Een Haïtiaanse fotograaf eist een forse schadevergoeding van persbureau Agence France Presse (AFP), dat zijn beelden van de verwoestende aardbeving van januari van Twitter plukte en verspreidde onder zijn abonnees.

Fotojournalist Daniel Morel bevond zich tijdens de aardbeving, die mogelijk aan meer dan honderdduizend mensen het leven heeft gekost, in een schoolgebouw in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Hij postte snel na de ramp een aantal foto's van de verwoestingen op Twitter.

Die foto's werden opgepikt door AFP, dat ze verspreidde onder de aangesloten media. Volgens Morel had AFP daarvoor toestemming moeten vragen.

Voorwaarden

AFP deed dat niet, omdat het persbureau meent dat de gebruikersvoorwaarden van Twitter hergebruik van het daarop geplaatste materiaal toestaan, zo meldt Morels advocaat in een persverklaring. Volgens AFP is Twitter immers bedoeld om het tekst en beeld zo snel mogelijk breed te verspreiden.

In de voorwaarden staat dat Twittergebruikers aan Twitter niet-exclusieve toestemming verlenen voor verspreiding van het materiaal via die dienst. Volgens een toelichting bij die tekst is die passage echter bedoeld om Twitter zélf in gelegenheid te stellen tweets te plaatsen. Gebruik door derden wordt niet genoemd. Ook benadrukt de dienst dat de gebruiker de rechten op zijn teksten en foto's behoudt.

Schadevergoeding

Morel is dan ook boos. Bij een rechtbank in New York eist hij een schadevergoeding van 150.000 dollar voor iedere inbreuk op zijn auteursrechten. Het totale bedrag zou flink kunnen oplopen, want Morels foto's zijn wereldwijd door talloze media gepubliceerd.

Advocatenkantoor Swan Turton, dat Morel bijstaat, klaagt dat er 'een tendens' bestaat om te denken dat alles dat op internet verschijnt, gratis mag worden overgenomen. "Dat is duidelijk niet het geval," waarschuwt het kantoor.