AMSTERDAM – Amerikaanse antikartelautoriteiten bekijken een klacht van Adobe tegen concurrent Apple. Het technologiebedrijf zou de concurrentie ernstig bemoeilijken door toepassingen, zoals flash, van Adobe te bannen van producten als de iPhone en de iPad.

Dat melden bronnen dinsdag aan het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Het ministerie van justitie en toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) buigen zich momenteel over de klacht om te bepalen of er een onderzoek gaat komen en wie dat zou moeten uitvoeren.

De strijd tussen Apple en Adobe laaide onlangs opnieuw op, toen Apple de voorwaarden aanpaste voor ontwikkelaars van Apps voor de iPhone en de iPad.

Apple-topman Steve Jobs reageerde vorige week nog in een open brief op de kritiek op zijn organisatie die Adobe's flash-software te weren van de iPhone en de Ipad. Volgens hem liggen er technische overwegingen aan het besluit ten grondslag, flash zou onder meer te onveilig zijn. Bovendien zijn er voldoende alternatieven, zo meent Jobs.