AMSTERDAM – Internetprovider XS4all en kabelbedrijf UPC steunen Ziggo in haar verzet tegen de eis van Stichting Brein om downloadwebsite The Pirate Bay te blokkeren.

Dat vertellen woordvoerders van de bedrijven maandag aan Webwereld.

Stichting Brein, die zich in Nederland bezighoudt met de aanpak van piraterij, is afgelopen weekend naar de rechter gestapt in verband met de site van The Pirate Bay. De stichting wil het kabelbedrijf Ziggo dwingen om de downloadwebsite onbereikbaar te maken.

Daar had Brein al eerder in een brief om gevraagd. De brief is alleen naar Ziggo gestuurd. De voorzieningenrechter in Amsterdam besloot vorig jaar dat de site inbreuk maakt op het auteursrecht en daarom ontoegankelijk moest worden gemaakt voor Nederlandse gebruikers, maar dat is niet gebeurd.

Verantwoordelijkheid

“In de wet staat helemaal nergens dat Ziggo verantwoordelijk is voor een website die niet bij Ziggo gehost wordt”, aldus een XS4all woorvoerder tegenover Webwereld. “Er is dus geen enkele reden ze daar op aan te spreken.”

De provider lijkt een punt te hebben. In artikel 196c van het Burgerlijk Wetboek staat dat internetaanbieders niet aansprakelijk zijn voor de informatie die zij doorgeven. “Als je daar aan gaat zagen, worden internetproviders continu gebeld om gevallen van smaad en laster offline te halen. De tussenpersoon is niet verantwoordelijk voor dat soort dingen.”

Hoger beroep

“Mocht de rechter Brein gelijk geven, dan raden we Ziggo aan om tot het allerhoogste beroep in bezwaar te gaan”, gaat de woordvoerder verder. Tim Kuik van Stichting Brein erkent dat er geen aansprakelijkheid is voor de informatie, maar wel voor het beëindigen van de doorgifte als daarmee inbreuk op auteursrechten wordt gepleegd.

UPC laat aan Webwereld weten het compleet eens te zijn met de opstelling van Ziggo. "Ook wij zijn van mening dat we slechts toegang verlenen tot het web, en dus niet verantwoordelijk zijn voor de content. We vinden overigens naast open toegang tot het web het ook belangrijk dat auteursrechten goed geregeld zijn."

KPN wilde nog niet inhoudelijk ingaan op de zaak. Het bedrijf heeft laten weten de ontwikkelingen af te wachten. “De zaak speelt tussen Ziggo en Brein, wij hebben geen brief ontvangen.”