AMSTERDAM – Apple’s topman Steve Job krijgt steun in zijn strijd tegen de Flash-software van Adobe. Ook Microsoft laat namelijk weten dat zij vinden dat Flash “wat problemen kent.”

Dat schrijft Dean Hachamovitch, verantwoordelijk voor Internet Explorer, de browser van Microsoft, in een blog.

Hachamovitch maakt, gerelateerd aan de problemen rond Flash, tevens bekend dat de nieuwste versie van Internet Explorer volledige steun zal geven aan HTML5, een techniek die in de basis hetzelfde kan als Flash.

H.264-video’s

“HTML5 heeft de toekomst”, aldus Hachamovitch in de blog. “Het is erg belangrijk voor interactieve applicaties en het ontwerp van websites.” Microsoft heeft er in IE9 dan ook voor gezorgd dat H.264-video’s kunnen worden afgespeeld in HTML5.

De H.264-video’s hebben een betere kwaliteit dan oudere versies en kunnen bovendien sneller worden gedownload. Ook bij het branden van een dergelijke video op DVD is er kwaliteitsverschil zichtbaar.

Door de ondersteuning van de deze video’s door HTML5 in IE9, zorgt Microsoft ervoor dat Flash steeds minder nodig is. Het videoformaat kan nu namelijk standaard worden afgespeeld in de nieuwe browser, net zo als bij Safari en Chrome. Consumenten hoeven voor het afspelen van de video niet meer apart Flash te downloaden.

Het besluit van Google om filmpjes op Youtube ook aan te bieden in het H.264-formaat kan bij gaan dragen aan het succes van HTML5.

Problemen Flash

Toch vindt Microsoft dat Flash nog te veel gebruikt wordt door te veel mensen wereldwijd om zich net zo hard uit te spreken tegen de Adobe-software als Steve Jobs eerder deze week deed.

“Flash kent inderdaad wat problemen, zeker als het gaat om betrouwbaarheid, veiligheid en presteren. Maar wij blijven nauw samenwerken met ontwikkelaars bij Adobe om de software te verbeteren.”

Reactie Adobe

Shantanu Narayen, CEO van Adobe, heeft inmiddels gereageerd op de brief van Steve Jobs. Narayen noemt de aanval in een exclusief interview met The Wall Street Journal "een rookgordijn."

Volgens de topman uit Jobs alleen zo veel kritiek omdat hij zich zorgen maakt dat Flash goede software is voor verschillende platformen, waaronder televisie, de computer, de tablet en de mobiele telefoon.

De Narayen stelt daarnaast dat de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem Android volledige ondersteuning voor Flash zal hebben.