AMSTERDAM – Google zal in mei televisiesoftware introduceren die het gemakkelijker moet maken om te internetten via een televisie. De software is gebaseerd op het besturingssysteem Android.

Dat melden verschillende Amerikaanse media waaronder The Wall Street Journal op basis van twee bronnen dichtbij het project.

De technologie moet ervoor gaan zorgen dat televisie en internet meer met elkaar verbonden raken.

Youtube

Zo moet de software ervoor zorgen dat tv-kijkers gemakkelijker een zoekmachine kunnen raadplegen via hun televisietoestel. Ook het bekijken van Youtube-video's, het spelen van spelletjes en actief zijn op een sociaal netwerk moet gemakkelijker worden.

Ook wil Google dat content van tv makkelijker op internet verkrijgbaar wordt. Deskundigen verwachten dat het bedrijf de nieuwe software zal presenteren tijdens de jaarlijkse conferentie in San Fransisco, die gepland staat voor 19 en 20 mei.

Applicaties

Ruim 3.000 ontwikkelaars zullen bij deze bijeenkomst aanwezig zijn, wat de conferentie een strategisch erg goed introductiemoment maakt voor Google. Het bedrijf wil namelijk dat er massaal applicaties worden ontwikkeld voor de nieuwe tv-software om het nieuwe platform groot te maken.

The Wall Street Journal meldt echter dat, voordat er applicaties ontwikkeld worden, Google ervoor moet zorgen dat er genoeg apparaten zijn die op de software draaien. Daarom werkt de internetgigant samen met Sony, Intel en Logitech. Deze bedrijven zullen producten gaan ontwikkelen die de software van Google ondersteunen.

Persbureau Bloomberg meldde woensdag al dat Sony tijdens de conferentie van Google een aantal producten zal introduceren die draaien op de nieuwe software van Google.