AMSTERDAM - In een lange open brief op de website van Apple haalt de topman van het technologiebedrijf fel uit naar Adobe, maker van de wijdverbreide Flash-software.

Flash, een technologie om onder meer video's en interactieve elementen toe te voegen aan websites, wordt niet ondersteund door de iPhone, de iPod en de iPad. Apple krijgt daarop veel kritiek - niet in de laatste plaats van Adobe zelf, dat vindt dat klanten daardoor op de gadgets van Apple "niet het volledige web" kunnen ervaren.

Economisch motief

Volgens Adobe is de weigering vooral ingegeven door economische motieven. Apple zou zijn online softwarewinkel de App Store willen beschermen tegen de concurrentie van in Flash ontwikkelde webapplicaties.

Jobs weerspreekt die kritiek. Volgens hem is het beleid gebaseerd op technische overwegingen. Flash is volgens hem traag en instabiel, en het zou een grote aanslag vormen op de batterijduur van mobiele apparaten.

Alternatieven

Bovendien zijn volgens Jobs veel betere, moderne alternatieven beschikbaar. Videosite Youtube bijvoorbeeld biedt zijn filmpjes niet alleen in Flashformaat aan, maar ook in H.264, een nieuwe videostandaard die op de iPhone, iPod en iPad wel kan worden gebruikt.

Ook het gebruik van Flash voor interactieve elementen op websites is volgens Jobs achterhaald door moderne technieken, zoals HTML5, CSS en javascript. Flash zou bovendien zich slecht verhouden met veel moderne apparatuur, die gebruik maakt van aanraakschermen.

De strijd tussen Apple en Adobe laaide onlangs opnieuw op, toen Apple de voorwaarden aanpaste voor ontwikkelaars van Apps voor de iPhone en de iPad. Die stellen nu expliciet dat programmeurs die Apps bouwen, daarbij uitsluitend gebruik mogen maken van de programmeertalen Objective-C, C, C++ of javascript.

CS5

Die aanpassing trof onder andere Adobe hard. Dat bedrijf stond toen juist op het punt een nieuwe versie uit te brengen van zijn Creative Suite, een set programma's waar onder andere beeldbewerkingsprogramma Photoshop deel van uitmaakt. Met die nieuwe versie, CS5, zouden ontwikkelaars Flash-toepassingen kunnen exporteren naar een versie die geschikt is voor de iPhone, maar daar heeft Apple met de recente wijzigingen een stokje voor gestoken.

Jobs verdedigt die stap echter. Hij stelt dat gebruik van een extra tussenlaag bij softwareontwikkeling de kwaliteit van niet ten goede komt. Hij adviseert Adobe om zich te storten op nieuwe technologieën als HTML5, en "Apple niet langer te kritiseren omdat het het verleden achter zich laat."