AMSTERDAM - Het fameuze instant messagingnetwerk ICQ, dat zo'n hoogtijdagen kende in de jaren '90 van de vorige eeuw, is in handen gekomen van het Russische Digital Sky Technologies.

DST, een investeringsfonds dat eerder een aandeel kocht in sociaal netwerk Facebook, betaalt de huidige eigenaar AOL 187,5 miljoen dollar voor het netwerk, zo maakte de verkoper bekend. ICQ, dat op z'n Engels uitgesproken klinkt als 'I seek you' (ik zoek jou), was in de jaren '90 de eerste instant messagingdienst die wist door te breken naar het grote publiek.

In 1998 werd Mirabilis, het Israëlische bedrijf achter ICQ, voor zo'n 400 miljoen dollar overgenomen door de Amerikaanse internetprovider AOL. Daarna verloor het echter al snel de concurrentiestrijd met nieuwkomers als MSN (het huidige Windows Live), Yahoo Instant Messaging en AOL's eigen AIM.

Russische markt

In onder andere Rusland, Duitsland en Israël zelf is de software nog wel populair. DST hoopt de overname te gebruiken om zijn aanwezigheid op het Russische deel van internet verder te vergroten. Het is eveneens eigenaar van sociaal netwerk Vkontakte en maildienst Mail.ru, en is daarmee de grootste speler op de Russische markt.

AOL

AOL, dat worstelt met aanhoudend slechte bedrijfsresultaten, werd eind vorig jaar afgestoten door moederbedrijf Time-Warner. Het liet al eerder weten van enkele onderdelen af te willen, waaronder het Britse sociale netwerk Bebo.