AMSTERDAM - Technologiebedrijf Hewlett-Packard neemt de kwakkelende mobieltjesfabrikant Palm over voor 1,2 miljard dollar. Het is het HP vooral te doen om WebOS, een mobiel besturingssysteem.

Palm is een pionier op het gebied van smartphones en pda's, maar raakte de laatste jaren in de versukkeling. Het bedrijf is met name in de VS nog een sterk merk, maar moest het steeds meer afleggen tegen nieuwkomers als Apples iPhone, toestellen met Googles besturingssysteem Android of de ook onder consumenten steeds populairdere Blackberry.

In een poging het verloren terrein te heroveren lanceerde Palm vorig jaar de Palm Pre, een smartphone die gebruik maakt van Palms eigen besturingssysteem WebOS. Maar ook de Pre wist, ondanks een veelbelovende start, geen echte plek te veroveren op de smartphonemarkt. Dat kwam onder andere doordat het bijbehorende ecosysteem van Apps, een van de belangrijkste succesfactoren van de iPhone, niet van de grond kwam.

Ideaal platform

HP ziet in het 'ongeëvenaarde' WebOS niettemin een 'ideaal platform' voor gebruik op mobiele apparaten. "Palms unieke WebOS stelt HP in staat om te profiteren van functionaliteiten als echte multitasking en altijd actuele informatieuitwisseling tussen applicaties," jubelt een persbericht. Volgens Palm-topman Jon Rubinstein is HP een 'perfecte partner' om snelle groei van WebOS te bewerkstelligen.

Premie

HP betaalt 5,70 dollar per aandeel voor Palm, waarmee de overnamesom uitkomt op zo'n 1,2 miljard dollar. Dat is een flinke premie bovenop de laatste notering van het bedrijf. Het aandeel Palm sloot op technologiebeurs Nasdaq woensdag op een waarde van 4,63 dollar.

Toch is Palm voor HP relatief goedkoop: de beurswaarde van Palm daalde het afgelopen jaar met bijna 60 procent.

Eerder leek behalve HP ook de Taiwanese mobieltjesmaker HTC in de race, maar dat bedrijf haakte af omdat het van de overname "onvoldoende synergie" verwachtte. Ook het Chinese Lenovo werd als kandidaat genoemd.