DEN HAAG - Duizend scholen hebben een contract gesloten met KPN, waardoor zij vanaf 2004 drie jaar lang gratis adsl-internet krijgen. Dat heeft KPN's raadsman S. van der Voorde vrijdag gezegd tijdens een kort geding in Den Haag. Nog enkele duizenden andere scholen hebben interesse getoond.

Internetaanbieder nl.tree, een gezamenlijke onderneming van diverse kabelbedrijven zoals UPC, Essent en Casema had het geding aangespannen. Nl.tree is de bouwer en beheerder van het zogeheten Kennisnet, waarop circa 11.000 onderwijsinstellingen zijn aangesloten. De onderneming is de enige aanbieder van internet aan scholen. Vanaf volgend jaar mogen scholen echter hun eigen aanbieder kiezen.

Nl.tree heeft concurrent KPN voor de rechter gesleept, omdat het wil weten of internet gratis aan scholen mag worden aangeboden. KPN kwam eind september met een aanbod voor drie jaar gratis adsl-internet. De actie, die via KPN-dochter XS4ALL loopt, kost het telecomconcern 75 miljoen euro.

Volgens nl.tree doorkruist KPN de marktwerking met zijn plannen voor gratis internet. "Daarnaast maakt KPN misbruik van zijn machtspositie", aldus advocaat W. Knibbelaar.

De KPN-raadsheer bestreed dat het telecombedrijf een grote partij is op de markt voor breedbandinternet. Dit snelle internet kan zowel via kabel- als dsl-netwerken worden gerealiseerd. Dsl-technologie heeft de gewone koperen telefoonlijn geschikt gemaakt voor dataverkeer, zoals internet.

"KPN heeft nu een marktaandeel van 36 procent", aldus KPN-advocaat Van der Voorde. Hij erkende wel dat dit marktaandeel groeit.

Ook stelde hij dat er overleg is geweest met de telecomtoezichthouder Opta, mededingingswaakhond NMa en het ministerie van Economische Zaken. Daaruit is volgens Van der Voorde niet gebleken dat zij tegen het aanbod zijn.