AMSTERDAM – In Duitsland is opnieuw commotie ontstaan rondom Google Street View nadat bekend is geworden dat de Google-dienst ook locaties van Wifi-netwerken opslaat.

Dat meldden Duitse media.

Om Google Maps van foto’s te voorzien, waardoor gebruikers door een straat kunnen ‘lopen’, rijdt een auto met een speciale Street View-camera op het dak door straten over heel de wereld.

Nu blijkt dat deze camera, door middel van een scanner, ook naar de locaties van Wifi-netwerken zoekt en deze later bewaart. De Duitse autoriteiten hebben afkeurend gereageerd op dit bericht.

Persoonlijke gegevens

"Ik ben geschokt. Ik doe hierbij een beroep op Google om deze illegaal verzamelde persoonlijke gegevens te verwijderen en te stoppen met het rijden met haar Street View-auto's," aldus Peter Schaar, de federale commissaris voor databescherming.

Volgens Google is het verzamelen van netwerkgegevens niets nieuws en zeker geen geheim. “We registreren inderdaad de locaties van Wifi-netwerken in Nederland en in het buitenland. Deze informatie is van nature openbaar en het verzamelen hiervan is niet nieuw en gebeurt niet alleen bij Google”, vertelt Alistair Verney, woordvoerder van Google.

“Twitter, Firefox en vele anderen gebruiken de locaties van deze netwerken. Google gebruikt deze informatie bijvoorbeeld voor de service Near me now op Google Maps.” Op basis van locatie kunnen gebruikers via de zoekmachine nuttige plekken in de directe omgeving vinden.

Privacybeschermers

Duitsland en Google Street View was al geen goede combinatie. De dienst is in het land nog niet gelanceerd omdat privacybeschermers bezwaren hebben tegen de genomen foto’s. Google maakte eerder bekend eind 2010 ook Street View in Duitsland te willen lanceren. Het is niet bekend of dit nu wordt uitgesteld.