AMSTERDAM – Een Oost-Europese bende heeft een aantal bedrijven op kosten gejaagd door via dongles van KPN sms'jes te sturen. Dit was mogelijk doordat een aantal slecht beveiligde laptops gekraakt waren.

Dat heeft KPN bevestigd naar aanleiding van berichtgeving op Tweakers.net.

De hackers verstuurden sms'jes via de software van de dongles, een usb-stick die dient als netwerkontvanger, nadat ze eenmaal in de laptops hadden ingebroken.

Maatregelen genomen

KPN heeft inmiddels maatregelen genomen om de gekraakte laptops van klanten te beschermen tegen verdere acties van de hackers. KPN onderzoekt samen met haar leveranciers naar oplossingen om dit soort misbruik in de toekomst te voorkomen.

KPN benadrukt dat adequate beveiliging van groot belang is en wijst klanten nogmaals op alle tips voor een adequate beveiliging van de computer op staan.

23 gevallen

KPN vertelt tegenover Tweakers.net dat het om 23 bekende gevallen gaat. Het bedrijf ontdekte het misbruik toen een bepaalde shortcode, die voor sms-diensten wordt gebruikt, ineens heel veel berichten kreeg. Daarnaast nam een van de klanten contact op met de provider.