WASHINGTON - De helft van alle internetters heeft minder vertrouwen gekregen in het gebruik van e-mail, vanwege de grote aantallen ongevraagde e-mails (spam) die zij dagelijks ontvangen. Dat is een van de uitkomsten van een Amerikaans onderzoek dat woensdagavond openbaar werd gemaakt.

De Pew Internet en American Life Project ondervroeg in juni internetgebruikers over hun ervaringen met ongewenste e-mail. Een op de vier zei minder gebruik te maken van e-mail, omdat ze zich ergerden aan de reclame-mailtjes. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan moeite te hebben om gewenste e-mails te vinden tussen de grote hoeveelheden spam die ze dagelijks in hun virtuele postvak vinden.

Zeven procent van de ondervraagde internetters heeft wel eens een artikel gekocht, dat werd aangeboden via spam. Eenderde gaf toe een website te hebben bezocht die werd genoemd in de ongewenste e-mail.

Volgens verscheidene onderzoeken is meer dan de helft van alle verzonden e-mailberichten momenteel ongewenste reclame. In Nederland gaf minister Brinkhorst van Economische Zaken deze week aan niks te voelen voor een landelijk meldpunt voor klachten over spam. Meldpunten in andere landen zouden namelijk bezweken zijn onder de enorme hoeveelheid klachten.