Apple wil zijn telefoon terug

AMSTERDAM - Apple heeft bevestigd dat een prototype van een nieuwe iPhone, waar gadgetblog Gizmodo maandag over berichtte, echt is. Het computerbedrijf wil de telefoon terug.

Gizmodo zei maandag te beschikken over een exemplaar van het volgende model van de iPhone, dat is gevonden in een bar in Redwood City, niet ver van Apples hoofdkwartier in Cupertino.

De gadgetsite publiceerde foto's en enkele video's van de telefoon, en haalde het toestel uit elkaar om de onderdelen te bestuderen.

Afhalen

Dinsdag (Nederlandse tijd) nam Apple de laatste twijfel over de echtheid van het toestel weg, door Gizmodo per brief te vragen de telefoon terug te geven. "Het is onder onze aandacht gekomen dat Gizmodo in bezit is van een apparaat dat eigendom is van Apple," schrijft het bedrijf. "Laat ons alstublieft weten waar we dat kunnen komen afhalen."

Gizmodo zegt gehoor te geven aan dat verzoek. Daarmee voorkomt het mogelijk juridische problemen. Eerder meldde de doorgaans goed ingevoerde Apple-volger John Gruber dat het bedrijf de telefoon als 'gestolen' beschouwt.

Volgens Gizmodo is de telefoon gekocht van iemand die het toestel heeft gevonden in een bar. Het blog roept Apple op tot genade voor de medewerker die het toestel heeft verloren, een 27-jarige programmeur.

Over zijn lot is nog niets bekend, maar Apple staat bekend om zijn keiharde optreden tegen zowel medewerkers als buitenstaanders die de beruchte zwijgzaamheid van het bedrijf doorbreken.

Zelfmoord

Vorig jaar pleegde een medewerker van een fabriek in China zelfmoord, toen hij werd verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van een prototype van een eerder nieuw model van de telefoon.

De 25-jarige man, die verantwoordelijk was voor de verscheping van testexemplaren naar Apple, bleek een exemplaar te missen. Naar verluidt was de man mishandeld en opgesloten door beveiligingspersoneel, en was zijn appartement doorzocht. Hij sprong enkele dagen later van de twaalfde etage van een flatgebouw.

Tip de redactie