TOKIO - Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft in het afgelopen kwartaal zijn winst sterk zien terugvallen. De daling werd vooral veroorzaakt door een mindere verkoop van de Playstation , de spelcomputer die bij Sony de afgelopen jaren juist de neergang in de consumentenelektronica heeft opgevangen.

Sony behaalde in het tweede kwartaal van zijn op 1 april begonnen boekjaar een nettowinst van 32,9 miljard yen (257 miljoen euro). Dat was 25 procent minder dan de 44,1 miljard yen in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Sony presteert daarmee veel minder dan concurrenten als Samsung en LG Electronics, die hun winsten zagen stijgen. Positief voor Sony was wel dat de concernomzet voor het eerst in drie kwartalen iets toenam, met 0,4 procent tot 1797 miljard yen (14 miljard euro).

De omzet van de spelcomputerdivisie zakte met 36 procent. De problemen zijn het grootst in de Verenigde Staten, waar de Playstation het nu zwaar heeft in de concurrentiestrijd met de Xbox van Microsoft en in minder mate de GameCube van Nintendo.

In de consumentenelektronica is herstel zichtbaar, aldus bestuursvoorzitter Nobuyuki Idei donderdag in een verklaring. De populariteit van digitale camera's en mobiele telefoons, die in samenwerking met het Zweedse Ericsson worden verkocht, droeg daar voor een belangrijk deel aan bij. Ook de nieuwe Vaio-pc's en opneembare dvd-spelers deden het goed.

De kwartaalresultaten hielden analisten nauwelijks bezig. De buitenwacht richt zich vooral op de reorganisatie die de Sony-top volgende week gaat aankondigen. Een Japanse krant meldde eerder deze week dat er de komende jaren 15.000 tot 20.000 banen bij het concern zullen verdwijnen. Topman Idei zou de verlieslijdende activiteiten willen beëindigen, waaronder de productie van beeldbuizen voor traditionele televisies.

Idei zei donderdag dat hij verder op zoek gaat naar kostenbesparingen om de Sony-producten concurrerend in de markt te zetten. Zijn concern houdt voor het gehele boekjaar vast aan de verlaagde winstverwachtingen van eind juli.

Een andere Japanse elektronicafabrikant, NEC, verhoogde donderdag zijn winstverwachtingen met eenderde tot 40 miljard yen voor het boekjaar 2003/2004. Dit heeft onder meer te maken met de succesvol verlopen beursgang van NEC Electronics eind juli. Bovendien doet NEC het in de mobiele telefonie beter dan verwacht.