AMSTERDAM - De aanbieders van videovergaderapparatuur hebben het door het stilvallen van het luchtverkeer vrijdag extra druk. "Zo'n stijging hebben we nog niet eerder meegemaakt."

Bij de verhuurder van videozalen Regus ligt het aantal aanvragen in de Benelux vrijdag al bijna 50 procent hoger dan op een gemiddelde dag. "In januari was er door sneeuwval ook meer vraag naar onze videoruimtes, maar vandaag is het nog een stuk drukker", zegt Eduard Schaepman, directeur van Regus Benelux.

Het bedrijf verhuurt op 44 plekken in Nederland videozalen. Vooral bij de vier ruimtes op Schiphol is het dringen. Ook bij de Belgische luchthaven Zaventem zijn er flink meer aanvragen.

"Het is voor ons uniek dat er vanavond tot minimaal 10 uur wordt doorvergaderd in onze ruimtes", zegt Schaepman. "Morgenochtend om zes uur staan de eerstvolgende afspraken alweer ingepland."

Stortvloed

Het Britse Eye Network, onder meer in Nederland actief, kampt door de vulkaanstof met een 'stortvloed' aan reserveringen en informatieverzoeken, meldt een woordvoerster. "Ongeveer de helft van al onze aanvragen vandaag is gerelateerd aan de problemen met het vliegverkeer."

Het zijn volgens haar vooral mensen die nog nooit gebruik hebben gemaakt van videosystemen om te kunnen overleggen. Ook mensen die vrijdag een presentatie of lezing hadden moeten geven, wenden zich nu tot videocommunicatie.

Het bedrijf verwacht ook dit weekend nog klanten te gaan bedienen. "Hoewel we er nu wel van profiteren, is het vooral een nare situatie waar veel reizigers zich nu in bevinden", aldus de woordvoerster.