NEW YORK - ProPublica, een onlinenieuwsorganisatie zonder winstoogmerk, heeft maandag een Pulitzerprijs gewonnen voor een artikel over geruchtmakende sterfgevallen in een medisch centrum in de nasleep van orkaan Katrina.

Het artikel The Deadly Choices at Memorial, van Sheri Fink, is in samenwerking met The New York Times Magazine tot stand gekomen.

Het is de eerste keer dat een onlinenieuwsorganisatie die met een krant samenwerkt de prestigieuze prijs krijgt.

De Amerikaanse literatuurprijs wordt uitgereikt op het gebied van nieuws, kunst en letteren. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 dollar (7300 euro).

Washington Post

De krant The Washington Post won maandag de meeste Pulitzerprijzen: vier in totaal. Onder meer voor de berichtgeving over Irak en columns in de krant.

The New York Times, vorig jaar nog goed voor vijf Pulitzers, kreeg er dit jaar drie. De winnaars werden maandag in New York bekendgemaakt.

Online

Vorig jaar mochten voor het eerst media die alleen online publiceren, meedingen naar Pulitzers. Geen van de online-inzenders won in 2009 een prijs.

Het Amerikaanse roddelblad The National Enquirer was dit jaar getipt als winnaar, maar viel buiten de prijzen. Het blad had de berichtgeving over het seksschandaal rond presidentskandidaat John Edwards ingestuurd.