AMSTERDAM – De stichting Brein wil een halt toeroepen aan de toename van het aantal e-books dat illegaal wordt verkocht.

De Groep Algemene Uitgevers (GAU), die de belangen behartigt van Nederlandse boekenuitgevers, stelt in een verklaring dat het illegale aanbod aan e-books in rap tempo groeit.

Op veilingsites als Marktplaats en Speurders zouden volgens Webwereld hele bibliotheken aan e-books worden aangeboden.

Als voorbeeld wordt een cd genoemd die voor 10 euro te koop is. Op deze cd staan maar liefst 800 boeken van Nederlandse auteurs als Harry Mulisch en Saskia Noort. Ook zijn de bestsellers van Dan Brown en Nicci French te lezen.

"Met een effectieve handhaving van het auteursrecht kan uiteindelijk creativiteit blijven worden gestimuleerd en voor een ruim en gevarieerd aanbod van e-boeken worden gezorgd”, aldus de GAU.

Pilot

De GAU start een pilot met de stichting Brein. Zij willen bekijken hoe deze vorm van piraterij het effectiefst kan worden bestreden. De pilot loopt tot januari 2011.

De pilot beperkt zich overigens niet tot Marktplaats en Speurders. Ook p2p-sites, fora en nieuwsgroepen zijn onderwerp van onderzoek.