AMSTERDAM - Google heeft de sorteerregels van zijn zoekmachine zo aangepast, dat snellere websites hoger in de resultaten verschijnen.

Dat heeft het internetbedrijf aangekondigd in een bericht op zijn weblog. Volgens Google heeft de snelheid van een site veel invloed op de tijd die mensen er doorbrengen.

Het bedrijf verwijst websitebouwers naar verschillende diensten die kunnen helpen om de laadtijd van een website te verkorten. Dat kan bijvoorbeeld door afbeeldingen op een efficiënte manier op te slaan, en door handig om te gaan met scripts die in de site zitten.

Volgens het bedrijf speelt snelheid van een site overigens geen bijzonder grote rol bij de rangschikking van de zoekresultaten. Bij slechts 1 procent van de zoekopdrachten zou de volgorde van de resultaten door de aanpassing veranderen.

PageRank

Google gebruikt een gewikkeld en deels geheim algoritme om te bepalen welke sites bovenaan verschijnen. Een belangrijk onderdeel daarvan vormt de zogenoemde PageRank. Daarbij kijkt de zoekmachine naar het aantal andere sites dat naar de betreffende pagina verwijst.