ENSCHEDE - De Stichting Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) wil zelf internetpiraten van de Universiteit Twente (UT) opsporen.

De toezichthouder voor onder meer producenten en auteurs van software zegt dat het snelle computernetwerk van de UT door goed georganiseerde criminelen wordt misbruikt voor het illegaal verspreiden van software, films en muziek.

De UT zegt zelf geen mogelijkheden te zien te controleren op het grootschalig kopiëren en downloaden van software. De computer van de UT is één van de snelste ter wereld.

Om die reden zouden studenten door criminelen worden benaderd om via het computernetwerk van de Twentse universiteit illegale software te downloaden en verspreiden. Onlangs zijn in dat verband twee voormalige UT-studenten aangehouden.

Op het computernetwerk zijn tweeduizend studenten aangesloten. Volgens een woordvoerder van de universiteit zijn er geen mogelijkheden om binnen het netwerk te controleren op misbruik.

Hoeveelheden

Directeur T. Kuik ziet wel degelijk kansen: "Je kunt onder meer de hoeveelheid data die wordt verstuurd registreren. Bij onevenredig grote hoeveelheden kun je aan de alarmbel trekken." Brein kan alleen controleren als het zelf op de supercomputer wordt aangesloten.

De UT staat niet afwijzend tegenover het voorstel van Brein. Over twee weken vindt een gesprek plaats tussen het bestuur van de UT en de toezichthouder.

Gestigmatiseerd

De studenten voelen zich gestigmatiseerd door beschuldigingen dat zij betrokken zijn bij het illegaal downloaden en verspreiden van software, muziek en films.

Volgens R. van de Meent, studentenwoordvoerder van de gebruikersgroep van het UT-computernetwerk, zijn er veel verontwaardigde reacties van medestudenten binnengekomen.

"Het is volledig uit z'n verband gerukt." Volgens de studentenwoordvoerder gaat het om incidenten en houdt maar een heel klein groepje studenten zich niet aan de regels. "Helaas moeten alle studenten onder enkele rotte appels lijden."

/NETStudenten bedreigen Planet Internet'Twentse studenten handelen in illegale software'