AMSTERDAM – Rechters, raadsheren en gerechtsambtenaren kunnen vanaf vrijdag voor juridische en praktische kennis over Cybercrime en basisinformatie over computertechnologie terecht bij het Kenniscentrum Cybercrime.

Dat meldt de Rechtspraak vrijdag op haar website.

Het kenniscentrum zal informatie over cybercrime gaan verzamelen en beheren. Na een voorbereidende fase die vorig jaar is begonnen, is het kenniscentrum donderdag officieel van start gegaan.

Er is onder meer een interne site ontwikkeld met juridische informatie, zoals jurisprudentie op het gebied van cybercrime in binnen- en buitenland. Daarnaast is er een helpdesk gerealiseerd.

Beïnvloeden

Medewerkers binnen de Rechtspraak kunnen hier met vragen terecht. Wel worden alleen vragen in zijn algemeenheid beantwoord. Het kenniscentrum wil voorkomen dat beslissingen in individuele zaken worden beïnvloed. “Deze beslissingen blijven altijd voorbehouden aan de behandelend rechter.”

Het kenniscentrum was naar eigen zeggen nodig omdat de samenleving steeds vaker wordt geconfronteerd met cybercrime. Hieronder valt onder andere criminaliteit specifiek gericht op elektronische netwerken, bijvoorbeeld spam-aanvallen. Ook kan cybercrime traditionele criminaliteit zijn waarbij digitale instrumenten gebruikt worden.