AMSTERDAM - Loverboys gebruiken steeds vaker sociale netwerksites als Hyves en Facebook om in contact te komen met hun slachtoffers.

Dat meldt stichting stoploverboys.nu donderdag.

Op dergelijke sites hebben meisjes profielpagina's met veel persoonlijke informatie. Loverboys proberen aan de hand van deze profielen zo snel mogelijk een afspraak te maken met de meisjes.

Vervolgens dreigen ze de gezinsleden van het slachtoffer wat aan te doen als zij niet voor hen gaan werken in de prostitutie. Ook dreigen ze bijvoorbeeld de meisjes op hun school zwart te maken als prostituée.

Meer meldingen

Bij de stichting komen steeds meer meldingen binnen over de praktijken van loverboys. Waren dat er bij de oprichting ruim twee jaar geleden nog tien per week, nu krijgt de stichting vijftien meldingen per dag te verwerken.

Volgens het Coördinatiecentrum Mensenhandel waren er in 2008 naar schatting 180 meisjes het slachtoffer van loverboys.

'Gewone jongens'

"Steeds vaker zijn loverboys gewone Nederlandse jongens", dat zegt een woordvoerder van de stichting. "Nederlandse jongens vinden het blijkbaar stoer. Vroeger was het zo dat loverboys meisjes probeerden verliefd op ze te maken, tegenwoordig worden de meisjes vooral gechanteerd."

Stoploverboys.nu werd opgericht door Anita de Wit, moeder van een slachtoffer van een loverboy. De stichting heeft een website waarop slachtoffers, maar ook familie en bekenden met elkaar in contact kunnen komen en hun verhaal kwijt kunnen.