RIJSWIJK - Opnieuw heeft op last van stichting Brein een Nederlandse website die links aanbood naar illegale bestanden zijn activiteiten gestaakt.

Het gaat om de usenet indexer www.masternzb.org die met de links verwees naar films, games, muziek en televisieseries.

Auteursrechtenorganisatie Brein maakte dit vrijdag bekend.

Brein wilde MasterNZB voor de rechter brengen, maar de website koos uiteindelijk eieren voor zijn geld. Inmiddels zijn volgens de antipiraterijorganisatie vijftien Nederlandse usenet indexers die inbreuk maakten op auteursrechten afgesloten.

FTD

Usenet is een decentraal netwerk op internet voor de uitwisseling van bestanden via nieuwsgroepen. Tussen Brein en usenet indexer FTD loopt momenteel nog een rechtszaak.

Deze site heeft de gewraakte links wel verwijderd na sommatie door Brein, maar gaat door met een 'copy-paste-methode' van verwijzen. ''Maar dat verandert niets aan het feit dat de dienst nog steeds structureel van illegale bestanden op usenet gebruikmaakt"", aldus Brein.

Engeland

Ook in andere landen liggen de usenet indexers onder vuur. Vorige week oordeelde de Engelse rechter nog dat de site Newsbin zich schuldig maakt aan ongeautoriseerde openbaarmaking van beschermde werken.

De Nederlandse rechters vinden volgens Brein ook dat dit soort diensten onrechtmatig handelen omdat zij systematisch en structureel gebruik maken van de beschikbaarheid van illegale bestanden op internet.