AMSTERDAM – Het afschermen van een Hyves-profiel is onduidelijk en werkt niet voldoende. In ruim 60 procent van de gevallen zijn foto’s van de persoon in kwestie nog voor iedereen zichtbaar, terwijl die eigenlijk alleen bedoeld zijn voor ‘vrienden’.

Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van Digitaalonderzoeker.nl en digitaal recherchebureau Com-connect.nl.

Gebruikers die op er op Hyves voor kiezen om hun profiel alleen zichtbaar te maken voor vrienden doen dit vaak door één instelling aan te passen.

Veel mensen weten volgens de onderzoekers niet dat deze instelling niets verandert aan de rechten om foto’s, blogs en gadgets te bekijken. Alleen het profiel is dan afgeschermd.

RSS feeds

Hierdoor komen foto’s van mensen met een privé profiel alsnog in RSS feeds terecht. De onderzoekers benadrukken dat deze manier van het benaderen van privacy gevoelige informatie niet direct te maken heeft met de instellingen van Hyves.

Het probleem zou ontstaan omdat veel gebruikers de rechten om foto’s, profielen en krabbels te bekijken niet goed hebben ingedeeld. Hyves heeft opties om dit te voorkomen waardoor alles in één keer afgeschermd kan worden. Deze opties zijn alleen bij veel gebruikers niet bekend.

Reactie

Raymond Spanjar, mede-oprichter van Hyves, erkent dat er twee verschillende instellingen zijn om een profiel privé te maken. “We kijken of dit duidelijker gecommuniceerd of aangepast moet worden.”

In december 2009 had Hyves meer dan 9,5 miljoen accounts. Elke dag worden er ongeveer 3 miljoen krabbels geplaatst.