AMSTERDAM – Gemiddeld geven we 300 euro per persoon per jaar uit aan aankopen op het internet. Aan reizen wordt relatief veel geld uitgegeven. Bovendien wordt de helft van alle softwareaankopen online gedaan.

Dat blijkt uit onderzoek van ING.

In 2009 telde Nederland een recordaantal mensen die online winkelden. 8,8 miljoen mensen kochten volgens het CBS dat jaar iets op internet.

Voor 3 procent van de mensen die deelnamen aan de ING-enquête was kopen en verkopen zelfs de belangrijkste activiteit op internet.

In totaal geeft een Nederland gemiddeld dus 300 euro per jaar aan. 61 procent van de respondenten geeft aan meer dan 100 euro per jaar te spenderen. 20 procent geeft zelfs meer dan 500 euro uit.

Grootste uitgaven

Reizen en uitstapjes zijn de grootste uitgavenpost; 27 procent geeft hieraan het meeste geld uit. Boeken, muziek en films zijn met 18 procent goed voor een tweede positie en kleding (16 procent) sluit de top drie af.

Aan software geeft slechts 6 procent van de mensen het meeste geld uit, maar van alle softwareaankopen wordt wel ruim de helft online gedaan. Aan spelcomputers en spelletjes wordt door consumenten zo’n zeventig euro per jaar uitgegeven.

E-reader

Ook vroeg ING naar de toekomst van de e-reader. 11 procent van de respondenten gaf aan te verwachten binnen twee jaar een e-reader in zijn of haar bezit te hebben.

ING publiceerde in het kader van ING Vraag van Vandaag in de periode van 31 maart tot en met 6 april elke dag een andere vraag op ING.nl. Gemiddeld reageerden er 64.000 mensen per dag op de stelling.