AMSTERDAM – De hoeveelheid nieuwe malware is in het eerste kwartaal van 2010 blijven stijgen. Spanje heeft met 35 procent de meest geïnfecteerde computers, gevolgd door de Verenigde Staten, Mexico en Brazilië.

Dat laat beveiligingsbedrijf Panda Security weten aan de hand van een rapport (pdf) van het eerste kwartaal.

61 procent van alle nieuwe malware zijn Trojans. Een trojan is kwaadaardige software die verstopt zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd, bijvoorbeeld een screensaver.

iPad en Facebook

Populaire onderwerpen als de iPad of nieuwe Facebook-applicaties zijn in de afgelopen drie maanden veel gebruikt om malware, een verzamelnaam voor alle schadelijke software, te verspreiden.

Ook sociale netwerken zijn populair bij het verspreiden van schadelijke software. Gebruikers worden misleid met nepberichten. Panda Security verwacht dat deze trend zich dit jaar zal voortzetten.

Zo werd er eerder dit jaar via Facebook een bericht verspreid over foto’s van een ex-vriendin. De computer van gebruikers die op de link klikten, werd vervolgens geïnfecteerd. Andere succesvolle aanvallen werden verspreid via Twitter en FriendFeed.

Spam

Spam werd in de afgelopen drie maanden het meest verspreid vanuit Brazilië. Meer dan 20 procent van de spam was hier vandaan afkomstig. India (10 procent), Vietnam (bijna 9 procent), Zuid-Korea (bijna 8 procent) en de VS (7,5 procent) volgden.

De overige landen, waaronder Nederland, waren stuk voor stuk verantwoordelijk voor ongeveer vier procent van de spam.