SEATTLE - Internetwinkel Amazon.com heeft over het derde kwartaal een nettowinst behaald van 16 miljoen dollar, tegen een verlies van 35 miljoen dollar over dezelfde periode vorig jaar. De omzet kwam uit op 1,13 miljard dollar, een stijging van 33 procent.

De dinsdag nabeurs gepresenteerde cijfers bleven licht achter bij de verwachtingen. Analisten rekenden op een winst per aandeel (exclusief bijzondere baten en lasten) van 13 dollarcent. Amazon.com bleef echter over de maanden juli tot en met september steken op een winst per aandeel van 11 dollarcent.

Wat goed viel was de omzet van 1,13 miljard dollar. Daarmee kwam de internetwinkel voor het vierde opeenvolgende kwartaal op een omzet van meer dan 1 miljard uit.

Decemberverkopen

Amazon.com verwacht veel van de naderende feestdagen. Topman Jef Bezos rekent op de mooiste decemberverkopen in de geschiedenis van de internetwinkel. Amazon.com denkt over de laatste drie maanden van dit jaar een omzet te realiseren van 1,76 miljoen tot 1,91 miljoen dollar. Dat zou een stijging van 24 tot 34 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2002 betekenen.

De resultaten drukten het aandeel Amazon in de handel nabeurs met 2,2 procent. Tijdens de reguliere handel had de internetwinkel ,4 procent verloren. Amazon.com is een van de bestgewaardeerde aandelen op Wall Street. Het aandeel kent een koers-winstverhouding van 104, wat ongekend hoog is. Een cijfer tussen tien en twintig wordt als normaal beschouwd.