AMSTERDAM - Nederlanders brengen maandelijks gezamenlijk bijna 14,5 miljoen uur door op videosite Youtube. Hyves is met 13,9 miljoen de tweede tijdsbesteding onder de sociale online media. Samen zijn de twee goed voor 70 procent van de totale sociale mediaconsumptie.

Dat constateert onderzoeksbureau Multiscope uit een enquête onder ruim 14.000 leden van een consumentenpanel. Volgens de onderzoekers leggen de resultaten van die enquête een groot verschil bloot tussen naamsbekendheid en daadwerkelijk gebruik van veel sociale media. Gemiddeld netwerken Nederlanders zo'n zeven uur per maand.

Slecht 3 procent van de ondervraagden kende geen enkele sociale mediasite. Vooral Hyves (90 procent) en Youtube (87 procent) zijn bekend, gevolgd door Facebook en Twitter (beide 76 procent).

Toch heeft lang niet iedereen ook een profiel op die sites. Zo'n 60 procent van de ondervraagden heeft een Hyves-account, en 28 procent zit op Facebook - de nummer twee. Daarvan is een nog kleiner deel daadwerkelijk actief: 48 procent van de ondervraagden heeft zijn Hyvesprofiel in de afgelopen maand gebruikt. Bij Facebook is dat maar 19 procent.

Groei

Volgens de onderzoekers is het perspectief voor met name het zakelijke netwerk LinkedIn en microblogdienst Twitter gunstig: 33 procent respectievelijk 26 procent verwacht in het komende jaar meer gebruik te gaan maken van die diensten. Hyves en MySpace (beide -10 procent) en vooral Netlog (-24 procent) moeten rekening houden met dalend gebruik.

Google Buzz

Het in februari gelanceerde Google Buzz is op dit moment nog verreweg de kleinste van de onderzochte diensten. Buzz is bij 12 procent van de ondervraagden bekend. Van de panelleden heeft 2 procent een profiel, en het aantal actieve gebruikers komt volgens Multiscope - na afronding - uit op 0 procent.

Wel zegt 18 procent van de ondervraagden te verwachten Buzz vaker te gaan gebruiken. Op dit moment spenderen Nederlanders samen 18.000 uur per maand aan de dienst.

'Echte' contacten

Multiscope vroeg respondenten ook of ze meenden dat gebruik van netwerksites zorgt voor minder 'echt' contact met mensen. Zo'n 61 procent was het niet met die stelling eens, 14 procent juist wel. Een kwart had geen mening.

Bijna de helft (47 procent) gelooft niet dat 'virtuele ontmoetingen' afstanden tussen mensen vergroten, tegen 23 procent die dat wel denkt.

In haar kersttoespraak uitte koningin Beatrix in december die vrees. ''De moderne technische mogelijkheden lijken mensen wel dichter bij elkaar te brengen, maar ze blijven op 'veilige' afstand, schuilgaand achter hun schermen," zei ze toen.