VELDHOVEN - ASML heeft al meerdere orders ontvangen voor zijn nieuwste soort chipmachine, waarvan de fabrikant de eerste exemplaren in het tweede kwartaal van 2004 levert. Dinsdag werd de zogenoemde Twinscan XT:1250 gelanceerd.

De Twincan-serie omvat de meest geavanceerde lithografiesystemen van ASML. Deze machines maken patronen op de ronde schijven (wafers), waaruit uiteindelijk de chips worden gesneden.

De nieuwe Twinscan-machine is onder meer een kwart kleiner en gebruikt de helft minder energie. "Daarnaast is de productiviteit per machine 20 procent hoger", stelde marketing- en technologiespecialist Paul van Attekum van ASML dinsdag.

De nieuwe apparatuur is leverbaar als 200 en 300 millimetermachine. Met de duurdere 300 millimetermachine kan een fabrikant meer chips maken. Volgens Van Attekum reageert AMSL met de nieuwe apparatuur op de vraag van fabrikanten, die willen kunnen kiezen voor 200 of 300 millimetermachines. "In 2000 verwachtte iedereen in de chipmarkt nog dat de 200 millimetermachine snel zou verdwijnen, maar ze blijkt veel langer mee te draaien."

Op de effectenbeurs van Amsterdam reageerden beleggers positief op de introductie. Het aandeel steeg met 2,3 procent naar 13,77 euro.