AMSTERDAM - Gebruikers van Googles sociale netwerk Buzz wordt de volgende keer dat ze de site bezoeken gevraagd om hun privacyinstellingen opnieuw te controleren. Het bedrijf paste de privacy van Buzz aan nadat het daarop na de lancering een storm van kritiek had gekregen.

Buzz maakt het mogelijk om binnen webmaildienst Gmail de online activiteiten van vrienden op allerlei andere websites te volgen. Via Buzz kunnen gebruikers bijvoorbeeld de Twitterupdates, de Flickr-foto's of de Blogger-posts van hun vrienden volgen.

Ook kunnen gebruikers op Google Buzz zelf statusberichten, links, foto's of video's delen. Vrienden kunnen op de berichten reageren, of net als op bijvoorbeeld Facebook met één muisklik aangeven dat ze de update waarderen.

Kritiek

De dienst kreeg bij de lancering in februari veel kritiek van privacybeschermers. Die beklaagden zich onder meer over het feit dat gebruikers die Buzz voor het eerst activeren, direct worden gekoppeld aan hun belangrijkste mail- en chatcontacten in Gmail. Zo hoopte Google naar eigen zeggen te zorgen dat voor nieuwe gebruikers in het begin direct al berichten te zien zijn.

In de praktijk bleek dat echter soms vervelend uit te pakken. Een Amerikaanse weblogster beklaagde zich bijvoorbeeld over het feit dat haar ex-partner automatisch was geabonneerd op haar updates.

Aangepast

Google paste de dienst korte tijd later aan. Voortaan deed Buzz alleen nog suggesties voor contacten, in plaats van die automatisch toe te voegen. Ook maakte het bedrijf het gemakkelijker om ongewenste contacten te blokkeren en om de lijst met vrienden te verbergen op de profielpagina van de gebruiker.

Controle

Gebruikers die nu inloggen krijgen een scherm te zien waar al hun huidige privacyinstellingen worden opgesomd. Die zijn daar eenvoudig aan te passen. Volgens Google is dat nodig, omdat het bedrijf de standaardinstellingen weliswaar heeft aangepast, maar gebruikers van het eerste uur wellicht nog kampen met de ongewenste erfenis van voor die wijziging.